Yaprak Kayısının Özellikleri
Rosaceae ailesinin önemli bir üyesi olan Kayısı (Prunus armeniaca) çekirdekli bir meyvedir. Türkiye, Irak, Suriye, Orta Asya, İran, Pakistan ve Afganistan gibi birçok ülkede üretimi yapılan kayısı ve ürünlerinin endüstriyel üretimi çok uzun yıllardır devam etmekte olup günümüzde gıda sektörünün önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Vitamin, mineral madde ve lif içeriğine sahip olan kayısı; yemelik, kurutmalık ve konservelik olmak üzere endüstriyel olarak farklı şekillerde değerlendirilmektedir.
Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 10-15'inin yapıldığı Türkiye'de 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır. Bu bölgeler; Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi Kars, Iğdır bölgesi, Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi, Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgeler içerisinde Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi dışındaki bölgelerin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir. Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesindeki kayısıların çoğunluğu kurutulmakta ve bu bölge dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık % 85-90'ını karşılamaktadır.
Malatya "dünyanın kayısı başkenti" olarak adlandırılmaktadır. Malatya kayısısı, Avrupa Birliği tarafından coğrafi tescile sahiptir. Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının %90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir. Ayrıca Hasanbey, Çöloğlu, Çataloğlu, Şekerpare, Yeğen, Hacıkız, Paşamişmişi ve Turfanda diğer önemli Malatya kayısılarındandır. Bu çeşitlerden Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Soğancı ve Çataloğlu kurutmalığa elverişli, diğerleri ise sofralık çeşitlerdir. Kurutmalık çeşitleri diğerlerinden ayıran en önemli özellik, kuru madde oranlarının yüksek oluşudur.
Yaprak Kayısının Kullanım Alanları
Yaprak kayısı; ekşi kayısı, hoşaflık kayısı ve yarma kayısı gibi yöreden yöreye başka isimlerle anılmaktadır. Tadının diğer kayısı kurularına göre daha ekşi olmasıyla bilinir. Yaprak kayısı, tüm yıl boyunca rahat bir şekilde atıştırmalık olarak tüketilebilir. Yaprak kayısı, daha çok meyve suyu, hoşaf ve bu tür benzeri yiyeceklerin yapımında tercih edilir. Ayrıca, yoğurt, müsli veya süt ile bir araya getirilerek kahvaltılarda kullanılabilir. Aynı zamanda kepekli gevreklerin içine eklenerek kahvaltıda sağlıklı bir alternatif olabilirler. Bununla birlikte, et yemeklerinde kullanılabilir. Özellikle kuzu, tavuk veya hindi gibi et yemeklerine, Osmanlı saray mutfağına ait kuru meyveli yemeklere tatlılık ve ekşi bir lezzet katmak için tercih edilebilir. Yaprak kayısı, tatlılar ve pastalarda doğal bir tatlandırıcı ve lezzet katkısı olarak kullanılabilir. Özellikle kek, kurabiye veya şekerlemelerde ekşi bir tat eklemek için tercih edilebilir. Yaprak kayısı, sıcak içeceklerde kullanılarak çay veya içeceklerinize doğal bir tat katabilir.
“Doğa’nın Meyveleri” Markalı Yaprak Kayısı Satın Almak
Malatya’nın coğrafi işaretli ürünü olan Malatya kayısıları, yaprak şeklinde ve güneşte kurutulup hazırlandıktan sonra, yabancı madde açısından bant işlemesi, xray ve metal dedektörden geçerek metalize ambalajlara konulur. “Doğa’nın Meyveleri” güvencesi ve kalitesiyle “Yaprak Kayısı” ürünümüzü gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz. Satın Almak için ne bekliyorsunuz?